Treu la teva Bèstia

Sí, les bèsties existeixen i viuen entre nosaltres, però no et preocupis, perquè no són dolentes… del tot. La realitat cultural dels gegants i bèsties remet a un horitzó de la humanitat, tan llunyà com la capacitat de la ment per a simbolitzar les seves impressions sobre allò bo i allò dolent, allò desitjable i allò impossible i plasmar-ho mitjançant símbols naturals en forma d’animals i/o éssers híbrids.

Des de d’aquesta reflexió envers a la imatgeria festiva, Treu la teva Bèstia proposa un taller cooperatiu d’escultura comunitària com a eina per a la cohesió i la inclusió social. Volem que sigui un espai de reflexió sobre les necessitats de diversos barris i/o poblacions de Catalunya i sobre les estratègies per aconseguir que alguns elements festius esdevinguin símbols compartits pels diferents actors participants, en primer lloc, les comunitats escolars, però també les diferents entitats socials.  

La naturalesa, moltes vegades hibrida, d’aquestes criatures al llarg de la història de la humanitat ha aconseguit resoldre -en un plànol simbòlic o ideal, però amb poderosos efectes sobre la realitat- aquelles contradiccions que la societat no havia estat capaç de resoldre per sí mateixa.

Aquesta iniciativa que compta amb la participació de quatre instituts de diferents demarcacions de Catalunya, pretén, mitjançant estratègies de dinamització sociocultural, involucrar els diferents teixits associatius de la zona, trenant complicitats entre la comunitat educativa i el barri i/o la ciutat.

És el primer cop que es duu a terme un projecte d’aquesta envergadura a tot el país. Aquesta 1a edició de Treu la teva Bèstia constitueix, per tant, una prova pilot que permetrà consolidar les bases per a la creació i consolidació d’un nou model de taller cooperatiu d’escultura comunitària, en el futur replicable a altres centres educatius. Per aquest motiu, les diferents etapes de Treu la teva Bèstia, des del plantejament inicial fins el disseny, la creació, la construcció, la coreografia i l’animació, seran enregistrades, amb l’objectiu d’elaborar un documental que permetrà rememorar les experiències viscudes per l’alumnat de cadascun dels instituts i el veïnat dels diferents barris i/o ciutats.

Calendari

Gener 2019

Inici

Engeguem Treu la teva bèstia! Els 4 centres educatius participants comencen a organitzar-se i conviden els veïns i veïnes del barri i ciutat a col·laborar en aquest taller cooperatiu d’escultura comunitària.

Febrer 2019

Presentació de dissenys

Qualsevol persona o entitat que formi part de la comunitat educativa i/o del barri o ciutat en qüestió pot presentar un disseny de bèstia a través d’un formulari disponible al nostre web.

Febrer 2019

Votacions

Tots els dissenys s’exposaran a l’institut perquè la població pugui veure les diferents propostes i triar la seva bèstia d’entre totes les candidates. La votació es farà de manera presencial per afavorir des de bon començament els lligams per a la futura cooperació amb els teixits socials del barri/ciutat.

Març 2019

Creació de la colla de tabals

Treu la teva bèstia vol promoure la creació d'una associació o colla tabalera que pugui acompanyar-la en les seves sortides.

Març - Maig 2019

Construcció de la Bèstia

Cada centre educatiu disposarà d’un mestre de taller que coordinarà i tutoritzarà la construcció de la bèstia.

Març - Maig 2019

Creació de l’himne, llegenda i ball de la bèstia

Cada centre comptarà amb un especialista en música i un especialista en ball que donaran suport a les tres actuacions.

Juny 2019

Festa de presentació local de la Bestia

Els centres educatius presentaran a les seves comunitats la criatura sorgida dins del taller cooperatiu.

Juny 2019

Presentació conjunta de les 4 bèsties

L'1 de juny en el marc de l'activitat 'Obrim la gàbia' batejarem les 4 bèsties a Vilafranca del Penedès.

Setembre 2019

Documental

El registre audiovisual es gravarà als 4 instituts i recollirà la memòria constructiva i participativa de les diferents fases del projecte i del context històric i sociocultural en el qual s'inscriu.

Setembre 2019

Avaluació

Avaluació de l’impacte del projecte en la comunitat educativa i l’ecosistema del barri on aquesta s'adhereix.

Treu la teva Bèstia ha estat concebuda per COOPGROS, SCCL, cooperativa creada l’any 2017 per Eloi Linuesa i Edith Lasierra. Aquest taller es dedica a la creació i construcció, muntatge i desmuntatge de tot tipus de construccions efímeres com: cavalcades reis, escenografies, cultura popular, etc.

Actualment, Coopgros col·labora amb l’escola Pepa Colomer d’El Prat de Llobregat en un taller d’imatgeria festiva. Així mateix, ha guanyat diferents guardons com són: el Premi a la millor iniciativa d’economia social i cooperativa i el Premi Daina-Isard al foment del cooperativisme, l’emprenedoria i la innovació social.

Treu la teva Bèstia ha estat presentat a les subvencions per a projectes singulars, la xarxa d’ateneus cooperatius i projectes aracoop, per al foment de l’economia social i el cooperativisme; de manera conjunta, per Coopgros SCCL. i l’Associació Antropologies. S’ha volgut d’aquesta manera, incorporar l’antropologia social -com a ciència especialitzada en l’’estudi de les interaccions humanes-, per poder comprendre i conceptualitzar els resultats i les experiències que es generin de Treu la teva Bèstia.

Equip

Coopgros, SCCL

Eloi Linuesa

Escenògraf, desenvolupant  aquesta tasca amb diferents companyies de teatre infantil i educatiu. També ha treballat com a atrezzista a teatres com el TNC, Teatre Liceu, Mercat de les Flors o Teatre Lliure. A més, s’ha fet càrrec de la construcció de ficticis per cinema, televisió i publicitat, i fins i tot, efectes especials.

Edith Lasierra Muñiz

Llicenciada en Belles Arts i Diplomada en Restauració amb un Màster en Produccions artístiques per la Universitat de Barcelona. Escultora amb àmplia experiència professional en fotografia i il·lustració.

Com a gran apassionada del teatre ha desviat la seva formació escultòrica cap a la performance i l’escenografia.

Mestres de taller

Marta Lòpez Figueras

Graduada en Belles arts per la Universitat de Barcelona, posteriorment estudia a l’Institut del teatre dins de la modalitat d’Escenografia per espectacles. Realitza el curs de professionalització d’oficis en Imatgeria Festiva, organitzat per la FAAOC i l’Escola Massana.

El seu treball es desenvolupa dins de l’àmbit multidisciplinar, ja que treballa entre l’escultura, la construcció i disseny de vestuari i ‘escenografia i la producció serigràfica. Des de l’any 2014 treballa al taller La Roda, un taller creatiu multidisciplinar enfocat a la serigrafia, col·laborativament amb altres artistes, al barri de Sants.

Enric Porta Sàrries

Graduat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona i Màster en Escenografia a la DAMU de Praga. La pràctica el porta a especialitzar-se en escultura escènica i escenotècnia. Treballa dos anys als tallers d’escenografia del Teatre nacional Txec al departament d’escultura. És fundador de la seva pròpia empresa, la companyia de teatre de carrer Emilia Gargot i de la marca de roba Contrafort, on realitza les tasques d’escultor, escenògraf i sastre respectivament.

Ona Trepat Rubirola

Graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona amb l’especialitat d’escultura. L’interès pels processos artesanals i d’arts aplicades la porta a adquirir una àmplia formació en la pràctica de la cistelleria amb el mestre Josep Mercader i amb Magda Martínez, entre altres. Compagina la formació tècnica amb la formació de facilitació de grups amb Camino del Élder, certificat per l’IIFACE-E, per tal d’acompanyar les propostes que realitza de tallers de creació comunitària.

Desenvolupa projectes d’escultura, de construcció d’espais, de paisatgisme, propostes en l’àmbit educatiu i de creació comunitària i participativa.

Arnau Codina

Artesà especialista en l’ofici de la creació i conservació d’imatgeria festiva i bestiari popular, amb més de deu anys d’experiència i una trajectòria avalada per un extens currículum d’obres.

Miquel Grima Mora

Llicenciat en Belles Arts, amb l’especialitat d’escultura, per la Universitat de Barcelona. Cursa el primer any dels Estudis Superiors en Art Dramàtic com a escenògraf a l’Institut del Teatre. Realitza el curs de professionalització d’ofici d’Imatgeria Festiva realitzat per la FAAOC i l’Escola Massana.
Es dedica a projectes escultòrics de gran format, així com assistent i assessor en construccions escultòriques. És membre fundador del GERIF (Gremi d’escultors i restauradors d’imatgeria festiva) des d’on treballa per potenciar, dignificar i donar a conèixer l’ofici i la cultura festiva del nostre poble.

Coordinació executiva

Bàrbara Gómez

Cofundadora de Heres Social, organització que treballa en projectes amb impacte social, és diplomada en Ciències Empresarials per la URV, llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per l’Universitat Pompeu Fabra i Màster en Relacions Internacionals per la University of Bristol.
17 anys d’experiència com consultora i Project Manager en Partnerships, Consum responsable i col·laboratiu, Fundraising, Educació i IT amb entitats com OCU, Ouishare i UOC.
Actualment està involucrada principalment en projectes que busquen un impacte social positiu des de l’àmbit de l’economia social. És cofundadora i codirectora de diferents programes d’emprenedoria i innovació social, com la Incubadora Uikú, l’Acceleradora La Obrera Barri Cooperatiu i el programa Queda’t al Barri.

Talleristes

Oriol Luna

Oriol Luna és la persona encarregada d’impartir els tallers de construcció d’instruments amb materials reciclats del projecte Treu la teva bèstia. Luna es dedica a la composició musical per a la indústria audiovisual i, com a instrumentista, és col·laborador habitual de músics i grups com Pascal Comelade, CaboSanRoque, Pau Riba, Mil Pesetas, Panotxa, Misaluba Septet i infinitat d’altres formacions efímeres relacionades amb la performance, el recital poètic i la improvisació.

Viviane Calvitti

Viviane Calvitti és la responsable dels tallers de dansa del projecte Treu la teva bèstia. Calvitti va néixer a Brasil l’any 1968 i és ballarina, professora de dansa i coreògrafa. Formada a cavall entre Brasil i Catalunya, on resideix des de 1991, ha treballat com intèrpret en diverses companyies de dansa contemporània actuant per Europa, Amèrica i Àsia. A banda, també dissenya i confecciona vestuari per a tota mena d’espectacles.

Associació Antropologies

Verónica Morante

Antropòloga social i cultural amb un Màster de Ciutadania i Drets Humans per la Universitat de Barcelona. Així mateix, té estudis en Ciències de la Comunicació social, teatre i dinamització lúdica infantil i juvenil. Està vinculada a l’associacionisme i al voluntariat des de fa molts anys, treballant amb persones en risc i situació d’exclusió social. També forma part del sindicat feminista Sindihogar/Sindillar i del col·lectiu migrant Mia Barcelona.

Laura Lerer

Antropòloga Social i Cultural i Màster en Antropologia i Etnografia per la Universitat de Barcelona. S’ha orientat cap a l’Antropologia Simbòlica i Religiosa, interessant-se per la imbricació del ritual en processos identitaris i fent recerca en l’àmbit de la diversitat religiosa, les noves espiritualitats, la conversió i pràctiques esotèriques a Barcelona.

Ariadna Ramis

Antropòloga Social i Cultural amb Postgrau en Polítiques de gènere. Té experiència com a investigadora en projectes participatius sobre energies renovables sempre aplicant la perspectiva de gènere interseccional. Fa uns anys que forma part de l’Associació Antropologies i té un especial interès en difondre l’antropologia en escoles i altres àmbits educatius.

Jodie Casas

Antropòloga Social i Cultural, cursant Màster en Estudis avançats en Exclusió Social per la Universitat de Barcelona i Campus Sant Joan de Déu. Interessada en la investigació al voltant del terme Exclusió Social i els àmbits en què s’aplica, així com el seu origen, construcció i impacte.

Entitats col·laboradores

L’Associació Antropologies, col·lectiu interdisciplinari de persones formades en antropologia, objectiu del qual és transmetre la mirada antropològica com una forma de coneixement imprescindible en el nostre món contemporani, cada vegada més divers, interconnectat i globalitzat. És per això que treballen en projectes socioculturals, formatius i de recerca que faciliten l’enfortiment de la capacitat ciutadana per ser subjecte actiu en els processos de transformació social.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la qual vetlla, com a Federació d’entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu, per a la conservació del bestiari festiu, així com per a que sigui present en algunes de les principals festes populars i places del territori.

El Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí és una iniciativa de l’any 2009 portada a terme per la Colla del Drac del Poblenou i de la Colla dels Gegants del Poblenou i es troba a la planta baixa d’una antiga fàbrica del carrer del Joncar. Aquest equipament consta d’una exposició permanent de les figures d’imatgeria festiva del Poblenou, espais per fer-hi reunions i activitats, un buc d’assaig per a músics i un taller de reparació i construcció de figures d’imatgeria.

Organitza:

Impulsa:

Promou:

Amb el finançament de:

Col·laboren:

Participen: