BetiEd: Somiant un món més net (llegenda, himne i partitura)

Bet i Ed és una bèstia mil·lenària dedicada a la defensa de la vida marítima que, amb tenacitat, es dedica a recordar-nos als humans que hem de respectar les aigües i mantenir netes les nostres platges.

Segons expliquen els nostres avantpassats, que el van veure caure fa milers d’anys, un meteorit, que passa cada dos mil anys, va entrar a la nostra atmosfera, i un fragment seu va caure al Mar Mediterrani. En entrar en contacte amb el mar, per un fet que encara es desconeix, va néixer Bet i Ed, un ésser peculiar.

Aquesta criatura va adoptar una forma única i extravagant, va començar a desenvolupar una sèrie de tentacles i dos caps, que es divertien fent festes marítimes i protegint el litoral, segons expliquen els pescadors de la zona de Salou.

A en Bet, un dels caps, li agrada muntar festes a la mar, menjar-se els humans que llencen brossa a l’aigua, i li encanta la gent que no maltracta la natura. A l’Ed, l’altre cap, li agrada jugar a fet i amagar amb els dofins, les algues marines i altres vegetals, i voldria que la vida marítima es desenvolupés amb pau i harmonia.

Arran de les guerres sense sentit, de la contaminació, de les indústries petrolieres i dels humans que empipen, en Bet s’enfadava i volia venjança. Per contra, l’Ed sempre es lamentava i se sentia trist per com tractaven els humans el que era i és la seva casa. A causa d’això, els pescadors van veure un gran canvi en qui encara ara anomenen bèstia i, de tant en tant, s’adonen dels remolins que genera dins de l’aigua.

Bet i Ed era constant en recordar als humans que havien de respectar les aigües i, cada 15 d’agost es deixava veure per la platja de llevant, quan més plena de gent està, per recordar-los que cal cuidar-la. Però també al febrer, quan les festes apleguen més gent al cor de Salou, ell remou les aigües perquè recordin que les han de sanejar.

Incansable, ha anat fent-se present fins a l’actualitat, en què aquesta història que sempre ens han contat ha conduït a un fet únic i inesperat. Quan Bet i Ed ha vist que una família celebrava l’aniversari del seu fill petit a la platja i, conscients que calia respectar el medi, recollien tot el que havien embrutat, i més enllà una colla de joves baixava amb bosses per netejar de plàstics i restes les platges, la bèstia, tot sortint de l’aigua, pensant que encara som a temps de salvar el planeta, va començar a ballar una bonica cançó.

I per això, els més joves de Salou, a través de l’INS Jaume I, volen homenatjar-la i tenir-la present en les seves festes, perquè tothom recordi sempre que hem de col·laborar amb Bet i Ed en la conservació de la vida marítima. I ja sabeu, quan baixeu a la platja, si voleu fer-la feliç, respecteu-la i netegeu-la, que segur que ballarà mar endins al ritme d’aquesta cançó.

Organitza:

Impulsa:

Promou:

Amb el finançament de:

Col·laboren:

Participen: