Taller d’instruments al Severo Ochoa

Després del taller impartit a l’institut Castell dels Templers de Lleida, el músic i compositor Oriol Luna s’ha traslladat fins a Esplugues de Llobregat per compartir el matí amb alumnes i profes de l’institut Severo Ochoa. L’objectiu del seu taller és aprendre a construir instruments de percussió amb materials quotidians o reciclats. Uns instruments que serviran per dinamitzar les sortides al carrer de les nostres bèsties.

Primer hem treballat en la construcció dels bombos, uns tambors de grans dimensions que tenen un so profundament greu. Els bombos es poden fer amb un cos cilíndric de fusta, plàstic o metall i porten una membrana o pedaç a cada extrem (el batedor i el ressonant).

El timbal és un instrument similar al bombo però de dimensions molt més reduïdes, té un timbre, per tant, més agut. El timbal sol fer l’acompanyament rítmic de la gralla a la música de castells, als balls de gegants i altres festes populars. Per fer-lo emprarem el mateix mètode que amb el bombo però utilitzant cossos cilíndrics més curts i estrets.

També hem après a fer una caixa (o tambor militar) que es diferencia del tambor convencional pel seu cos menys profund. La caixa es toca amb baquetes de fusta o amb escombretes metàl·liques i té la particularitat de portar una faixa de cordes metàl·liques acoblades a la membrana inferior que produeixen el redoble característic d’aquest instrument.

Per acabar hem construït diversos güiros. El güiro és un instrument musical molt simple construït originalment amb el coll d’una carbassa gruixuda. Es fa sonar raspant amb una baqueta fina la superfície rugosa o ranurada amb més o menys velocitat obtenint així l’emissió de diferents sons. Nosaltres els hem fet amb tub corrugat d’obra, tot tapant-ne els extrems.

Ara es tracta d’anar replicant el que hem après amb l’Oriol fins que tinguem instruments per tota la banda! Els propers dies us oferirem el so dels primers resultats. Fins aviat!

Organitza:

Impulsa:

Promou:

Amb el finançament de:

Col·laboren:

Participen: