Treu la teva Bèstia és un projecte basat en el desenvolupament de tallers cooperatius d’escultura comunitària a centres educatius i entitats socials i culturals. Uns tallers que ofereixen l’oportunitat, a través de la creació i construcció d’un ésser llegendari o bèstia, de viure noves experiències on les tradicions són reinventades i el ball, la música, les arts plàstiques i la festa uneixen les persones, generant vincles i enfortint les comunitats.
Treu la teva Bèstia és una crida a la participació comunitària i, alhora, un desig de cooperar i col·laborar per tal de donar vida tots plegats a una bèstia que sigui capaç de representar i mobilitzar les diverses identitats que conviuen als barris.
El projecte fusiona el llenguatge de les arts plàstiques amb diferents arts interdisciplinars com la literatura, la música, la dansa i l’audiovisual. L’objectiu és construir la bèstia i nodrir-la amb una llegenda, un himne i un ball coreogràfic que l’omplin de gràcia i contingut i l’acompanyin en les seves presentacions públiques dins i fora de la comunitat.
Els tallers
El projecte inclou el desenvolupament de cinc tallers cooperatius a càrrec de professionals especialistes en cada camp.
El taller de construcció de la bèstia, que inclou una fase de disseny participatiu on es vincula l’ésser llegendari amb les característiques i problemàtiques de cada territori.
El taller per a la creació de la llegenda, disseny i cançó de la bèstia.
El taller d’elaboració d’instruments, on es treballa exclusivament a partir de materials reciclats.
El taller de percussió, que permet dotar al grup de les nocions musicals bàsiques per dinamitzar la colla de tabals.
El taller de dansa, basat en el desenvolupament coreogràfic del ball que acompanya a la bèstia als aplecs i festes populars.
Un projecte de Coopgros
Treu la teva Bèstia ha estat concebuda per Coopgros, una cooperativa creada l’any 2017 que es dedica a la creació, muntatge i desmuntatge de tota mena de construccions efímeres. El projecte ha rebut una subvenció per a projectes singulars, la xarxa d’ateneus cooperatius i projectes aracoop, per al foment de l’economia social i el cooperativisme.
La cooperativa Coopgros promou diversos projectes basats en la fórmula de taller cooperatiu i entén les arts interdisciplinars com una eina per a la cohesió social.